Hoewel onze naam erg "Meta" is en onmiskenbaar voor zich spreekt, geldt voor de materie dat het meer Beta is. Er komt dus een hoop technisch inzicht om de hoek kijken, waar niet iedere schrijver mee gezegend is.
Wij maken het inzichtelijk - Artikel 2.76.
Wat houdt dit nu in en wat is onze know-how?
Inhoudelijk gaat het om indoor, maar ook outdoor ontwerp + techniek. Met de nadruk op audiovisuele constructies, permanente of tijdelijke (incl. aankleding/decor) techniek, en andere podium-/theatertechniek. Maar dus ook architectonisch en interieur design en advies.
Specifiek gaat het om details, het technische bestek uitwerken, zodat het aansluit bij de vraag van de gebruiker. En wij werken graag samen met andere vormgevers en technici om een homogeen resultaat te bereiken.
Altijd in samenhang met het EU Aanbestedingsrecht en andere richtlijnen.
Onze doelgroep is eigenlijk ieder bedrijf of instantie, gezien iedereen (in meer of minder maten) kijkt en luistert. Investeringen in beeld en geluid zijn dus universeel, net als design en infrastructuur. Maar wij doelen uiteraard op grootschalige investeringen door o.a.:
Vroeger was bij het ontwerp van een lichtplan een enorme hoeveelheid vermogen nodig, de kilowatts aan lampen vlogen je om de oren. Harting multikabels met polsdikte afmetingen en gigantische dimmerracks. Met de komst van LED techniek en slimme verbindingen is dit grotendeels verleden tijd. Toch moeten er tekeningen komen van schema’s; UTP, VIDEO, AUDIO, BEELD, DANTE, DALI, LICHT en VOEDING. Hier hebben wij veel zicht op en ervaring mee en zijn op de hoogte van de nieuwste oplossingen en technieken die soms beter of minder betrouwbaar werken dan gedacht. Tevens moeten belasting en veiligheid in ogenschouw gehouden worden.
Grid en constructies. Om techniek een plek te geven in een ruimte is er een montage constructie nodig, soms een eenvoudige beugel, kabelgoot of een stukje 50mm rond aluminium, maar soms komt er een grid in te hangen met of zonder geautomatiseerd trekkenplan, incl. alle keurmerken zoals T.U.V. en NEN. Iedere leiding (kabel, snoer en draad), “custom build" objecten kunnen onderworpen worden aan een test of een keurmerk krijgen. De digitale besturing van een trekkenplan, gebeurt vaak door een I.S.O.en/ of VCE/VBT gecertificeerde trekkenwand meester/technicus of programmeur. Hetzelfde geldt voor de totale montage en het design (alles hangt vaak boven mensen).
LED beeld en projectie zijn feitelijk hetzelfde en kunnen ook hetzelfde doel hebben, toch zijn er kleine verschillen, projecteren op een wit plafond is eenvoudiger dan een LED (scherm of matrix) systeem monteren. Visueel is projectie ook vaker zachter en mooi dimbaar. En er zijn programma’s zoals Madmapper waarbij er de illusie van 3D en hologrammen gecreëerd kan worden. Mensen zijn visueel ingesteld en de snelste methode om een boodschap over te brengen is via beeld, hierbij is content en footage ook belangrijk. Wij hebben in ons expertiseteam mensen die hier erg veel ervaring (uit reclamewereld) in hebben. En wij hebben ruime ervaring met (theater)lichtplannen ontwerpen, architecturale verlichting en werklicht.
Veel licht- en beeldtechniek komt uit Frankrijk, Italië en Azië (De broers Lumière).
Narrowcasting, broadcasting en streamen, registratie en videoconferentie (incl. tracking), allemaal toepassingen waar camera’s en software, schermen met (PR) content worden toegepast. Audiovisuele techniek is overal om ons heen en maakt deel uit van de werk- of vrijetijdsbesteding ruimtes, van het leven van de moderne mens. Communicatie tussen het zenden en ontvangen gaat tegenwoordig niet meer met SCART of tulp video connecties, maar via (integratie en draadloze) netwerken en met converters naar een digitaal signaal, ongeacht of dit een stream, een organisatie platform of een scherm nabij (narrowcasting) is. De laatste ontwikkeling is videoproductie op afstand en geautomatiseerd tracking.
Tijdens het ontwerpen van een gebouw of een ruimte moet men met veel zaken rekening houden, is iets fysiek überhaupt wel mogelijk, laat de constructie het toe, waar liggen de kansen, wat is esthetisch? Alles wat met acoustic panels, design, ambiance (hoe klinkt de achtergrondmuziek, is het in Majeur?, incl. de verlichting) heeft invloed op het totaal. Een gladde vierkante “box” is een drama voor de akoestiek. Welke uitstraling ga je voor en welke filosofie volg je en wat is verenigbaar met het geheel? Vragen die wij graag met u beantwoorden, ons expertiseteam kan een meten maken van de ruimte en met software (Smaart) uitrekenen wat de beste oplossing is.
Zowel het gehoor als de stem zijn onderdeel van audio, geluid is zelfs voelbaar in sommige gevallen. Ambiance is niet alleen liftmuziek of een aangename zoemer bij de entree. Audiodesign en de mate van verstaanbaarheid plus hoe aangenaam de installatie of tijdelijke PA klinkt, kan een inwerking hebben op de gemoedstoestand van de mens. Een geïntegreerd en degelijk Intercom/EVAC systeem kan ook onderdeel uitmaken van een (inbouw/integratie) geluidsinstallatie. Het is belangrijk dat er bij het (her) ontwerpen van het hele gebouw inclusief de gehele installatie rekening wordt gehouden met het effect op de audio onderdelen en de akoestiek. Audio of Audire in het Latijn betekent “ik hoor je”. En de gouden regel blijft natuurlijk "garbage in, is garbage out".
Hoewel wij ook ervaring hebben met het programmeren van een uiteenlopend programma, van singer-songwriters tot burlesque acts, van sprekers tot mimespelers en van kleding designers tot hard-core theatermakers, doelen wij hier op het programmeren van de techniek. Zoals eerder genoemd zijn er 1001 routing en softwareprogramma’s, de meest sprekende zijn o.a. Dante, vMix, Q-SYS, SQ MixPad, Cuety, Soundweb, Audinate AV, GrandMA, Chamsys MagicQ, VLink, Araneo, AVB/Milan, SDVoE en Obsidian’s NETRON. Ook hierin kunnen wij u ondersteunen en trainen.
Zichtlijnen, een geplaneerd stoelenplan, vluchtroutes, aanwijzingen, maximale belasting, (vlucht-) route aanwijzingen, allemaal zaken die van belang zijn om een fijne en veilige omgeving te creëren. Niemand zit te wachten op een volgspot die in het beeld hangt van een beamer (of andersom), niemand wil iedere keer aangeven waar de toiletten zijn en helemaal niemand zit te wachten op ongelukken. Ook hier kunnen wij gedegen advies geven en putten uit ruim 30 jaar ervaring.
Als externe partijen gebruik maken van uw gebouw, zijn er naast eventuele huisregels ook andere documenten nodig. Zo wil een huurder graag weten welke apparatuur er in huis is, hoe de vaste techniek hangt en wat er verder voor mogelijkheden zijn, wat de afmetingen en vermogens zijn etc. etc. Wij kunnen deze documenten (floorplan, toneel, trekkenwand, lichtplan met grid, specificaties van de audio installatie plus microfoon lijst voor u in overzichtelijke pdf formulieren zetten.
Het totale project moet uiteraard wel op elkaar (integratie) aansluiten, een indoor afwateringsbuis naast een gevoelige condensator microfoon geeft problemen, koelkasten op dezelfde voeding als de ambiance installatie speakers geeft irritante storing, lampen die hun licht schijnen waar het donker moet blijven, internet browsers die belangrijke AV verbindingen verdrukken. Kortom implicaties door onverenigbare constructies en installaties kunnen (wellicht door nieuwe ontwikkelingen) voorkomen worden. Uiteraard zijn wij bereid ook bij andere inschrijvingen op het totaal aanwezig te zijn, om raad te geven over deze eventuele implicaties.
Audiovisuele middelen vallen niet altijd onder de scope van bijvoorbeeld de ADW hardware overeenkomst. Vaak is er een aparte aanbesteding noodzakelijk om deze middelen te verwerven (AV Middelen). Toch moeten encryptie, GIBIT richtlijnen en de privacywet wel ter hand worden genomen. Tevens moeten ruimtes en zalen aan bepaalde regels voldoen, zijn er maximum geluidsnormen of is er een tijdsduur van ontruiming bij calamiteiten? Vaak moet er een calamiteitenplan zijn, berekeningen van brandvertraging en verlichte (nood-) uitgangen die op het juiste moment open of juist dicht gaan.
Het certificeren van kabels, slings, hijsbanden, constructies, brandblussers, doeken, etc. Voor alles is wel een instituut, deze contacten hebben wij paraat en ervaring mee en kunnen deze voor u inschakelen en een kostenraming laten uitbrengen alvorens het project van start gaat (belangrijke informatie t.b.v. het bestek). Soms is er een check-up nodig, bijvoorbeeld iedere vijf jaar de hijsbanden* etc.
(* afhankelijk van het gebruik, eigen visuele controle van personeel blijft belangrijk).